fbpx

Med bergvarme har St. Hansberget Borettslag spart 3,5 millioner kroner på strøm i 2022

St. Hansberget Borettslag er fornøyd med sin avgjørelse om å investere i bergvarme i sameiet sitt. Tallene for fjoråret taler for seg – regnestykket viser at de har spart 3,5 millioner kroner på sin brønnpark sammenlignet med om de hadde beholdt sine daværende el-kjeler.

Det er to store smil å se på Solberg vei 56 i St. Hansberget borettslag i Drammen. Styreleder Magnus Pedersen og nestleder Arild Kristoffersen kan trygt juble over beslutningen som ble gjort da styret sa ja til å investere i bergvarme når de ser på tallene for 2022. Strømforbruket er redusert med hele 62,2 % etter første år i drift. Gitt forbruket de hadde i 2018 på 2 363 519 kWh med fjorårets strømpris ville det gitt en strømfaktura på hele 4 727 038 kr, mot faktiske 1 764 073 som de endte på i fjor. En besparelse på i underkant av 3 millioner kroner på bare ett år.

Kilde: Snittprisen på strøm endte på ca. 2 kroner pr. kWh i hele Sør-Norge i 2022.

Om prosjektet

  • 2022
  • Drammen
  • Borettslag
  • Redusert strømforbruk med 62%

Grundig undersøkelse i forkant av investeringen

Det var Arild som kom over bergvarme på en boligmesse han var innom for noen år tilbake, og det var der ideen for prosjektet startet. Magnus ble introdusert for ideen, og gikk grundig til verks for å innhente informasjon om ulike energikilder. I 1 år leste Magnus alt han kom over, og satte seg godt inn de ulike energikildene og løsningene som er tilgjengelig på markedet. Luft til vann pumper, solceller, solfangere og bergvarme var alle aktuelle kandidater.

Det ble mange timer på Google og Youtube, forteller Magnus. De søkte i etterkant støtte fra Enova, og fikk innvilget 100 000,- kr i støtte til å få utarbeidet en energirapport. Vi var helt overbevist om at solfangere ville komme best ut av rapporten, vi er jo heldige med at vi har mange soldager her i Drammen, legger Magnus til. Vi ble overrasket da vi fikk resultatet, energirapporten var soleklar – det var bergvarme som uten tvil ville gi den best besparelsen og effekten.

Energirapporten var soleklar – det var bergvarme som uten tvil ville gi den best besparelsen og effekten.

Magnus Femer Pedersen, Styreleder St. Hansberget Borettslag

Da vi fikk landet dette i styret, og investeringen ble vedtatt, ble jobben lagt ut på anbud og det var flere aktuelle leverandører som ble vurdert. De endte opp med å velge Hitech Energy som leverandør for prosjektet. Det å velge en totalleverandør som utførte prosjektet fra A til Å med all kompetanse samlet under samme tak, ble avgjørende for oss forteller Magnus. Vi er glade for det i ettertid, det er trygt å ha noen å kunne ringe til dersom man har spørsmål.

Arild Kristoffersen og Magnus Femer Pedersen smiler stort når de ser tallene for strømforbruk i 2022 etter bergvarme ble installert i sameiet.

Investeringen av bergvarme betaler seg selv

Sameiet ble bygget i 1960 og består av 11 blokker og 191 leiligheter. Det er boret 45 brønner på 350 meter, det er lagt flere hundre meter med rør og ti elkjeler er byttet ut. Det ble til sammen investert 22 millioner kroner i prosjektet. De fikk også støtte fra Enova for tiltakene.

Det som er gøy å legge til – er at beboerne har ikke merket noe til denne investeringen, annet enn lave strømregninger og et behagelig inneklima. Vi har mer enn nok av både strøm og varmt vann til alle som bor her, og vi kunne nok forsynt mange flere.  Vi sparer nå millioner i året på strømutgifter, så anlegget betaler ned seg selv. Det har ikke kostet eierne én krone i økt husleie, det er kun fellesgjelden som har økt. Helt genialt! forteller Magnus.

I ettertid har de også investert i nye radiatorer i stua, samt bytter fronter på balkong og balkongdør for maks effekt av bergvarmen. Nå er det elbil-ladere som skal på plass. Vi har også nylig byttet ut alle lyspærer med led-lys pærer, så vi jobber kontinuerlig med å utbedre og gjøre byggene våre mer lønnsomme og redusere forbruket, forteller Arild.

Klar oppfordring – Enova må øke strømstøtten

Jeg får mange henvendelser fra andre borettslag som vil lære av oss. Jeg er stolt når jeg kan vise frem tallene og effekten vi har fått av vår investering av bergvarme. – Mange blir også forundret når de kommer hit, hvor er brønnparken lurer de på. For det er ingenting som er synlig over bakken, vår fasade er uberørt av dette. Det er kun inne i teknisk rom man ser det som er installert; 15 km med borehull under bakken er usynlig for oss som bor her, sier Magnus.

Et av de tekniske rommene på St. Hansberget Borettslag.

Ingen kan se at der under bakken er flere hundre meter med rør som henter varmen fra bakken.

Magnus er klar i sin tale; Stortinget må få opp øynene for bergvarme – og Enova må øke støtten slik at flere kan installere brønnpark og ta i bruk bergvarme. Vi er svært fornøyde, og kan trygt anbefale bergvarme til alle som har mulighet til å få dette installert, avslutter Magnus og Arild.

Vi er svært fornøyde, og kan trygt anbefale bergvarme til alle som har mulighet til å få dette installert.

Magnus Femer Pedersen og Arild Kristoffersen, styret St. Hansberget Borettslag

Nyttige lenker